آیا بیمار ام اس میتواند حامله و بچهدار شود؟
از آنجاییکه بیماری ام اس بیشتر در سنین فعال و باروری فرد رخ می دهد لذا یکی از دقدقه های مهم بیماران و خانواده ها مسئله ازدواج، بارداری و شیردهی است. در این زمینه باید چند نکته را یاد آوری کرد.
1. باید بدانیم بیماری ام اس یک بیماری ارثی نیست. بسیاری از بیماران نگران بروز بیماری در فرزندانشان هستند. اما احتمال بروز بیماری در فرزندان پدر یا مادر مبتلا به ام اس بسیار پایین و در حدود 5-3 درصد است. البته اگر تعداد افراد مبتلا به ام اس در خویشاوندان زیاد باشد و یا والدین هر دو به بیماری ام اس مبتلا باشند احتمال از 5 درصد بیشتر میشود.
2. باید بدانیم بیماری ام اس گر چه میتواند از قدرت و تمایلات جنسی بکاهد اما سبب نازائی نمیشود. بیمار مبتلا به ام اس میتواند همانند سایر افراد جامعه حامله شده و زایمان نماید. بعلاوه بیمای ام اس خطری برای جنین ندارد مگر اینکه دارویی مصرف شود و آن دارو برای جنین مضر باشد. در این مواقع باید قبل از حامله شدن با پزشک معالج مشورت شود و در صورت بروز حاملگی باید بلافاصله به پزشک معالج اطلاع داده شود.
3. بیماری ام اس با حامله شدن بدتر نمیشود. اوایل گمان میکردند که حاملگی سبب تشدید بیماری ام اس میشود اما در مطالعات بعدی مشخص شده است که حاملگی تاثیری در سیر بیماری ام اس ندارد. نوع زایمان و بیهوشی نیز ارتباطی با بیماری ام اس ندارد و بر حسب لزوم میتوان زایمان طبیعی یا سزارین انجام شود و بیماری ام اس تاثیری در این انتخاب ندارد. در طی حاملگی نمی توان از داروهای اینترفرون و سرکوب کننده ایمنی استفاده کرد. در صورت بروز حمله در طی حاملگی می توان از پالس متیل پردنیزولون استفاده کرد.
4. از طرف دیگر دیده شده شیر دادن برای مادر و نوزاد هیچکدام ضرری ندارد. البته این مربوط به خود بیماری ام اس است اما اگر بیمار از دارو استفاده میکند باید بر حسب نوع دارویی که مصرف میکند برای شیر دادن از پزشک معالج خود کسب تکلیف نماید. برخی از داروهائی که در درمان بیماری ام اس بکار میروند میتواند وارد شیر شده و برای نوزاد مضر باشد.
اما علاوه بر موارد فوق به نکات دیگری نیز در تشکیل خانواده و بچهدار شدن باید دقت کرد. در تصمیمگیری برای بچهدار شدن باید علاوه بر دوران بارداری و شیردهی به مشکلات مراقبت و تربیت کودک تا رسیدن به خودکفائی نیز توجه داشت. بیماری ام اس بیماری است که دارای فراز و نشیب است و ممکن است توانائیهای فرد همیشه یکسان نباشد. در این تصمیمگیری زوجین باید به توانائیهایشان در همیاری و کمک به یکدیگر توجه کنند.
کانال تلگرام: www.t.me/Ameli_Office