تایسابری و اندکس JCV
🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻پرسش و پاسخ🔻🔻🔻🔻🔻🔻🔻
🆔 @Ameli_Office
📩 پرسش:
دخترمن۲۳ سال داره و ۲ سال هست که ام اس داره و آمپول تایسبری میزنه تا به امروز خدا رو شکر مشکلی نداشته اما اخیرا جواب تست jcv مثبت شده و اندکسش ۲/۰۱ شده، پزشک معالجش گفته بخاطر کرونا یک نوبت دیگه داروشو بزنه و بعد تغییرش بده به قرص فینگولومید یا آمپول ریتوکسی مپ.
من خیییییلی نگرانم که با تغییر دارو خدای ناکرده اتفاقی براش نیفته از طرفی میگن ریتوکسی مقاومت بدن رو در برابر کرونا کم میکنه و فینگولومید نسبت به تایسبری داروی ضعیفتری هست.
🆔 @Ameli_Office
🖋 پاسخ: 👇👇👇
✅ تایسابری از داروهای بسیار موثر و کارآمد در جلوگیری از حمله و فعالیت بیماری اماس است. این دارو با ممانعت از ورود لنفوسیتها به بافت مغز، سبب جلوگیری از التهاب در مغز میشود. بعلاوه در شرایط کرونا جزو داروهای با خطر متوسط از لحاظ افزایش احتمال ابتلا و یا گرفتاری شدید با بیماری کووید محسوب میشود. یعنی از داروهای اینترفرون، گلاتیرامر، تریفلونامید و دی متیل فومارات بیشتر ولی از فینگولیمود، ریتوکسیماب و اکرلیزوماب کمتر مستعد به عفونت کرونا میکند.
✅ مهمترین عارضه دارو، گرچه نادر است، احتمال بروز عفونت مغزی با ویروس JC است که بنام PML گفته میشود. عفونت با این ویروس بصورت بیعلامت در بسیاری از مردم رخ میدهد و هیچ عارضهای هم ایجاد نمیکند زیرا سیستم ایمنی بدن مانع از فعالیت ویروس میشود. اما با ضعیف شدن سیستم ایمنی احتمال فعال شدن این ویروس و ایجاد بیماری PML وجود دارد. پس در کسانیکه این دارو به آنها توصیه میشود برای ارزیابی میزان خطر، مقدار آنتی بادی ضد ویروس اندازه گیری میشود. اگر آنتی بادی در بدن وجود نداشته باشد، یعنی فرد سابقه ابتلای به ویروس را نداشته و تا زمانیکه ابتلای به ویروس را نداشته باشد، احتمال بیماری PML بسیار ناچیز و در حدود یک در ده هزار نفر خواهد بود و می تواند داروی تایسابری را تا زمانیکه به این ویروس آلوده نشده ادامه دهد.
✅ در صورتیکه آنتیبادی در بدن وجود داشته باشد، بسته به مقدار اندکس آنتیبادی و مدت مصرف داروی تایسابری، خطر ابتلای به بیماری PML فرق میکند. هر قدر اندکس آنتیبادی در بدن بالاتر و مدت مصرف دارو بیشتر باشد، احتمال فعال شدن ویروس و بیماری PML بیشتر میشود. زمانیکه مقدار اندکس آنتیبادی مساوی یا کمتر از ۱/۵ باشد، احتمال ابتلاء در یکسال مصرف دارو یک در ده هزار و تا دو سال مصرف به ۳ در ده هزار نفر میرسد. اگر اندکس بالای ۱/۵ باشد، تا دو سال مصرف باز هم خطر عفونت بسیار ناچیز و حدود ۹ در ده هزار نفر است.
✅ اما با ادامه مصرف دارو در سالهای بعد در کسانیکه اندکس بالای ۱/۵ دارند احتمال ابتلا بیشتر میشود بطوریکه در سال سوم به ۳ در هزار و سال چهارم ۷ در هزار و سال ششم به ۱ درصد نفر میرسد. در حالیکه در افراد با اندکس زیر ۱/۵ بعد از شش سال خطر در حدود ۳ در هزار است.
✅ بنابراین در کسانیکه مقدار اندکس آنتیبادی آنها بیش از ۱/۵ است ممکن است توصیه شود تایسابری قطع و از داروهای جایگزین مثل فینگولیمود و یا ریتوکسیماب استفاده شود. البته در کسانیکه با وجود احتمال PML، تمایل به ادامه دارو دارند، برای شناسایی زود هنگام عفونت معمولا هر شش ماه و با بروز هر علامت جدید MRI مغزی انجام میشود و با کوچکترین شکی به عفونت، دارو قطع میشود.
👉 www.t.me/Ameli_Office کانال تلگرام مطب دکتر جواد عاملی
📩 @DrAmeli راه ارسال سوال📩