درمان حمله یا عود بیماری ام اس:
متیلپردنیزولون: متیلپردنیزولون از دسته داروهای ضد التهابی کورتیکوستروئیدی است که در حملات حاد بروز علائم عصبی بکار میرود. گاهی اوقات بجای متیلپردنیزولون از داروهای مشابه آن مثل دگزامتازون و یا دارویی بنام ACTH استفاده میشود. این داروها را در مقادیر زیاد که اصطلاحاً پالس گفته میشود از راه وریدی به مدت 5 تا 10 روز تزریق میکنند. گاهی اوقات بعد از اتمام این دوره 5 تا 10 روزه تا یک ماه نیز پردنیزولون خوراکی داده میشود که بتدریج آن هم قطع میشود.
در مواقع مصرف این داروها برای کاستن از عوارض دارو باید برخی نکات را مد نظر داشت. این داروها سبب تحریک اشتها میشوند، در نتیجه میتوانند سبب افزایش وزن و چاقی گردند؛ در حالیکه چاقی برای بیمار ام اس مضر است. بعلاوه طی مدت مصرف دارو ممکن است آب در بدن تجمع یافته و در سبب ورم دست و پا و افزایش فشارخون شود. لذا باید در مقدار مواد غذایی که مصرف میکند دقت نموده تا مقدار کالری مصرفی زیادتر یا کمتر از حد مورد نیاز نباشد. از طرفی باید در طی مدت مصرف دارو، غذاها کمنمک باشند تا تجمع آب در بدن کمتر شده و مانع افزایش فشارخون شود. این داروها میتوانند سبب افزایش قندخون نیز بشوند پس باید در مصرف موادقندی دقت بیشتری کرده و زیاده مصرف نشود. بهتر است از میوهجات و سبزیجات بیشتر استفاده شود بخصوص میوههایی که دارای پتاسیم بیشتری هستند مثل سیب، زردآلو، موز و گوجه فرنگی مفید هستند. از دیگر عوارض دارو ایجاد سوءهاضمه و دلدرد است که برای اجتناب از آن بهتر است دارو بعد از غذا مصرف شود.
این داروها که اصطلاحاً کورتن نامیده میشوند سبب سرکوب سیستم ایمنی بدن میشوند در نتیجه مقاومت بدن در مقابل عفونتها کاهش مییابد. لذا اگر علائمی از بیماری عفونی مثل گلودرد، تب، سرفه، سوزش ادرار پیدا شد باید به پزشک معالج مراجعه کند. بعلاوه باید از کسانیکه بیماریهای واگیر مثل آبله مرغان و سرخک و سرخجه دارند دوری کنند. افراد خانواده نباید از واکسن خوراکی فلج اطفال استفاده کنند زیرا ویروس از راه مدفوع دفع شده و میتواند سبب بیماری در فرد مصرف کننده کورتن گردد. اگر سابقه سل داشته است حتما پزشک معالج را مطلع نماید.
این داروها بویژه اگر مدت طولانی مصرف شوند میتوانند سبب بروز عوارض پوستی بصورت جوش و پف آلوده شدن صورت و همینطور سوءهاضمه، عصبانیت، بیقراری، بیخوابی و سردرد شوند که اکثراً نیاز به اقدامی نداشته و با قطع دارو برطرف میشود.
در صورت بروز سردرد، تغییرات شدید خلقی، تاریدید، سیاه رنگ شدن مدفوع، درد لگن و سایر مفاصل، پرنوشی و پرادراری، شکم درد باید به پزشک معالج اطلاع داد.
پلاسمافرز: در مواردیکه حمله عصبی بیماری ام اس شدید بوده و علیرغم درمان پالس با متیل پردنیزولون بهبودی حاصل نشود یا سیر پیشرفت ادامه یابد می توان از روش درمانی تعویض پلاسما استفاده کرد. در این روش خون بیمار را گرفته و پس از جداسازی پلاسمای آن مجدداً خون به بدن بیمار برگشت داده می شود.