دکتر جواد عاملی مازندرانی

متخصص بیماریهای مغز و اعصاب

دکتر جواد عاملی مازندرانی

متخصص بیماریهای مغز و اعصاب

در این وبلاگ بیماریهای مغز و اعصاب، اخبار و پیشرفت های جدید در این زمینه به زبان ساده و قابل استفاده عموم نوشته خواهد شد. بدلیل عدم فرصت کافی امکان پاسخگویی خصوصی مقدور نیست. لذا فقط به سوالاتی که موافقت برای انتشار عمومی در آن درج شده باشد با حفظ محرمانگی پرسشگر و پس از ویرایش مختصر، پاسخ بصورت عمومی منتشر خواهد شد.

۳ مطلب در خرداد ۱۳۹۶ ثبت شده است

۲۶
خرداد

با توجه به مطالب شایع شده در شبکه های اجتماعی و رسانه ها که بر اساس برخی مطالعات محدود و غیر دقیق ذکر می کنند مصرف چربی های اشباع موجود در کره و پیه خطری ندارد انجمن قلب امریکا طی یک فرآیند به بررسی مجدد مقالات و تحقیقات انجام شده در این زمینه پرداخته و آخرین توصیه ها را طی مقاله ای در مجله Circulation بتاریخ 15 ژانویه منتشر کرده است.

در این بررسی که توسط محققین برجسته این رشته با تمرکز ویژه بر روی نوع چربی ها صورت گرفته است مجددا تاکید شده است که بطور قطع کاستن از میزان مصرف چربی های اشباع و جایگزینی آن با چربی های چند غیر اشباع گیاهی توانسته است تا 30 درصد از خطر بروز بیماریهای عروقی و تصلب عروق به کاهد.

در این مقاله که انواع چربی ها تک به تک مورد ارزیابی قرار گرفته است ذکر می کند که چربی های اشباعی که باید در رژیم غذایی از مقدار آن کاسته شود شامل چربی لبنیات (کره)، چربی گوشت خوک و پیه گاو، روغن نخل (پالم)، روغن هسته خرما، و روغن نارگیل است.

چربی های چند غیر اشباع که بهتر است جایگزین موارد فوق شوند در روغن کانولا (کلزا)، روغن ذرت، روغن سویا، روغن بادام زمینی، روغن گلرنگ یا کاجیره (Safflower)، روغن آفتاب گردان و روغن گردو وجود دارند.

چربی موجود در روغن زیتون، آواکادو، بادام، بادام هندی، فندق، پسته، گردوی امریکایی و روغن آفتابگردان غنی از اولئیک اسید بیشتر از نوع چربی تک غیر اشباع است. این چربی ها گرچه به خوبی چربی های چند غیر اشباع نیستند ولی از چربی های اشباع بهتر هستند.

چربی های امگا 3 و امگا 6 که از چربی های ضروری هستند در روغن های گیاهی به وفور وجود دارند. چربی امگا 3 آلفا لینولئیک اسید در روغن سویا، و کانولا (کلزا) و گردو به مقدار فراوان یافت می شود.

بعلاوه جایگرین کردن چربی های اشباع با مواد قندی و شکرهای تصفیه شده، نان سفید و کربوهیدرات های فرآوری شده تاثیری در کاهش خطر بیماریهای عروقی نداشته است در حالیکه کربوهیدرات غلات کامل و میوه جات کامل اثر محافظتی در مقابل سکته داشته اند.


کانال تلگرام: www.t.me/Ameli_Office

  • جواد عاملی مازندرانی
۱۹
خرداد

در جدیدترین مطالعه پیگیری 30 ساله بر روی 550 مرد و زنی که مصرف الکل را بصورت داوطلبانه اظهار داشته اند اما وابسته به الکل هم نبوده اند دیده شده که حتی مقادیر کم الکل هم در مقایسه با کسانیکه الکل مصرف نمی کرده اند سبب تحلیل و کوچک شدن مغز بویژه بخش های مهم مرتبط با حافظه ( هیپوکامپ) شده است.

نتایج این مطالعه که در مجله BMJ در تاریخ 6 ژوئن 2017 چاپ شده است نشان می دهد هر قدر مصرف الکل بیشتر بوده باشد میزان شدت تحلیل مغز هم بیشتر خواهد بود. و این رابطه حتی در موارد مصرف متوسط ( 5 لیوان 175 سی سی الکل 14%) نیز بارز بوده است. بر خلاف تصور رایج که مقادیر کم الکل اثرات سودمند بر مغز دارد این مطالعه در مقادیر اندک مصرف هم چنین محافظتی را نشان نداده است و میزان تحلیل مغزی بیشتر بوده است.

بعلاوه در کسانیکه مصرف زیاد الکل داشته اند میزان اسیدی به توانایی گفتاری و تسلط واژگانی سریعتر بروز کرده بوده است.


کانال تلگرام: www.t.me/Ameli_Office


  • جواد عاملی مازندرانی
۱۳
خرداد


دیستونی (Dystonia) نام گروهی از اختلالات حرکتی است که در آن بیمار دچار انقباضات مکرر و غیر ارادی یک یا چند عضله در قسمتی از بدن یا در کل بدن می شود. بعضی از انواع دیستونی با شروع به حرکت ارادی تشدید شده و با استراحت برطرف می شوند ولی در برخی دیگر در حالت استراحت هم انقباضات غیر ارادی رخ می دهد. در برخی موارد انقباض غیر ارادی عضله فقط موقع انجام کاری خاص رخ می دهد که اصطلاحا کرامپ نویسندگان یا کرامپ شغلی گفته می شود. یعنی موقعی که مثلا شخص شروع به نوشتن می کند و یا شروع به نواختن موسیقی می کند عضلات دست منقبض شده و مانع کار می شود. اما در انجام کارهای دیگر مشکلی ندارد. گاهی اوقات بیمار متوجه می شود با لمس قسمتی از بدن می تواند مانع این انقباضات شود.

انواع دیستونی:

انقباض غیر ارادی عضلات و در نتیجه حرکات غیر طبیعی و غیر ارادی ایجاد شده بسته به اینکه در کدام قسمت بدن باشد اشکال مختلفی پیدا می کند. دیستونی ممکن است محدود به یک محل از بدن باقی بماند که معمولا نام همان نقطه بر آن نهاده می شود و یا چند اندام و یا منتشر باشد.

بلفارواسپاسم: وقتی انقباض غیر طبیعی در عضلات دور چشم که مسئول بستن پلک هستند رخ دهد سبب حالتی می شود که بیمار بصورت غیر قابل مهاری مکررا پلک می زند و یا در موارد شدیدتر گاه چنان پلک ها بسته می شود که سبب مشکل دید و بینایی می شود.

این حالت را اصطلاحا بلفارواسپاسم (Blepharospasm)  می گویند. گاهی اوقات بیمار با لمس گوشه چشم می تواند مانع انقباض شود. این انقباضات در مواجه با نور شدید، استرس، تماشای تلویزیون و رانندگی بیشتر می شود.

اسپاسم یک نیمه از صورت(Hemifacial Spasm): در این حالت انقباضات مکرر و غیر ارادی عضلات یک طرف صورت سبب کشیده شدن مکرر گوشه لب و دهان به یک طرف می شود.


دیستونی فک: در این حالت انقباض عضلات فک و  زبان سبب قفل شدن فک و یا حرکت زبان در دهان یا بیرون آمدن بی اختیار زبان می شود. این انقباضات سبب بروز مشکل در صحبت کردن و غذاخوردن می شود.

دیستونی گردن: در دیستونی گردن که شایعترین نوع دیستونی هم می باشد حرکت چرخشی گردن به یک طرف و یا به جلو و عقب رخ می دهد. معمولا دیستونی گردن با احساس درد در گردن همراه است و گاه حالت لرزش در سر و گردن هم پیدا می شود. به این دیستونی تورتیکولی اسپاسمودیک(Spasmodic torticollis)  هم می گویند.

دیستونی ممکن است در دست و یا پا و یا عضلات ستون فقرات بروز کند که بصورت حرکات پیچیدن و باز و خم شدن دست و پا و تغییر حالت ستون فقرات دیده می شود. دیستونی ممکن است در همان محلی که شروع شده باقی بماند ولی گاهی اوقات هم دیستونی گسترش می یابد مثلا از پاها شروع و بتدریج سایر عضلات هم مبتلا می شود.

علت دیستونی:

در بروز دیستونی عوامل هم  ژنتیکی و هم عوامل اکتسابی دخالت دارند. گاهی اوقات نیز علتی برای بروز دیستونی پیدا نمی شود. البته در موارد ژنتیکی ممکن است سابقه مشابه در فامیل وجود نداشته باشد که نشان می دهد یا یک جهش تازه رخ داده و یا قدرت ژن آنقدر نبوده که در همه خود را نشان دهد. بیماریهای متفاوتی می توانند سبب بروز اکتسابی دیستونی شوند از جمله این موارد می توان نرسیدن اکسیژن حین تولد، عفونت های مغزی در دوران جنینی و کودکی، زردی نوزادی در موارد دیستونی کودکان و ضربات مغزی، سکته های مغزی، رسوب مس، آهن و یا کلسیم در مغز و یا تومورهای مغزی، افت شدید قند خون و یا خفگی با گاز منواکسید کربن در بالغین را نام برد. گاهی اوقات دیستونی عارضه مصرف داروها است.

درمان:

برای درمان دیستونی از داروهای مختلفی مثل تری هگزی فنیدیل، بی پریدین، تترابنازین، کلونازپام، لورازپام، مادوپار و باکلوفن استفاده می شود. در مواردی که دیستونی محدود به چند عضله باشد تزریق سم بوتولیسم در عضلات مبتلا سبب ممانعت از انقباض و حرکت غیر ارادی می شود. البته تاثیر دارو حدود 3-4 ماه باقی می ماند و نیاز به تکرار تزریق دارد. توکسین بوتولیسم بنام های مختلف تجاری مثل بوتاکس، دیسپورت و زئومین عرضه شده است.

در مواردیکه دیستونی چند اندام را گرفتار کرده باشد و در موارد مقاوم به درمان های دارویی تحریک الکتریکی مناطق خاصی از مغز (DBS) قابل انجام است. در این روش الکتروهایی در مغز قرار داده می شود که با تولید جریان الکتریکی سبب تحریک هسته های قاعده ای مغز و بهبود علایم می شود.



کانال تلگرام: www.t.me/Ameli_Office

  • جواد عاملی مازندرانی